Ciasto kruche
Ciasto kruche
Ciasto kruche

Składniki

kruche ciasto Kętrzyński
1/2 kostki masła
2 żółtka
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
1 kg dojrzałych śliwek (np. renklody)
odrobina bułki tartej

Przygotowanie

1.Składniki na ciasto mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza niż druga w stosunku 1/4 i 3/4). Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.
2.W tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywno.
3.Tortownicę średnicy ok. 26cm wykładamy papierem do pieczenia.
4.Następnie wałkujemy jedną część ciasta (tę większą), albo rozgniatamy ciasto ręką na blaszce, dociskając palcami. Następnie sypiemy odrobinę bułki tartej, aby śliwki za bardzo nie puściły soku. Śliwki kroimy na połówki, wyjmując pestkę. Układamy na ciasto skórką do dołu. Możemy znów odrobinę posypać bułki tartej.
5.Kolejnym krokiem jest wyłożenie na ciasto ubitej piany. Drugą część ciasta (tę mniejszą) trzemy na grubym oczku tarki na ubitą pianę.
6.Pieczemy ok. 40 min. w 180°C, aż ciasto nam ładnie się zarumieni. Po 40 min. ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. 

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.