Ciasto kruche z wiśniami i bezą
Ciasto kruche z wiśniami i bezą

Składniki

1 opakowanie ciasta KRUCHEGO KĘTRZYŃSKIEGO
2 budynie śmietankowe bez cukru
200 g masła lub margaryny
2 szklanki mleka
2 szklanki cukru pudru
6 białek
Dżem wiśniowy
Płatki migdałów

Przygotowanie

1.Masa do ciasta:
2.Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka + 2 łyżki cukru.
3.W ½ szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy.
4.Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia , wlej wymieszany proszek budyniowy.
5.Budyń mieszać krótko i energicznie, gotowy odstawiamy do przestudzenia.
6.Masło lub margarynę o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Gotową masę chłodzimy.
7.6 białek ubijamy na sztywno że szczypta soli i na koniec dodajemy 2 szklanki cukru pudru.
8.Ciasto przygotowujemy wedle przepisu, dzielimy na pół, smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy 15 min, wykładamy połowę białek, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy kolejne 15 min.
9.Pieczemy kolejna część ciasta tak jak pierwsza i przekładamy kremem.
10.Chłodzimy około 2 godziny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.