Składniki

CIASTO jogurtowe z miodem i majonezem:
30 g płatków owsianych + 30 g mąki owsianej
1 jajko
50 g majonezu Kętrzyńskiego klasycznego
40 g jogurtu gęstego- może być zwykły albo roślinny
30 g masła/oleju
40 g mąki kokosowej
20 g budyniu waniliowego
30 g miodu + słodzik (np. erytrytol i stewia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat/ekstrakt waniliowy
szczypta soli
KRUSZONKA owsiano-budyniowa:
20 g budyniu waniliowego (proszek)
1 żółtko
30 g masła
20 g erytrytolu
aromat waniliowy
POLEWA kawowo-migdałowa
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzątku
2 łyżki erytrytolu w pudrze
20 g masła migdałowego
odrobina odżywki białkowej/mleka w proszku/mąki kokosowej albo gumy guar- jeśli masa jest za rzadka
Ciasto jogurtowe z miodem, majonezem i jabłkami. Do tego zdrowa kruszonka i polewa kawowo-migdałowa.

Przygotowanie

1.Masło należy rozpuścić. Jogurt i majonez muszą być w temp. pokojowej. Zmiksować razem.
2.Do jajek dodać miód oraz słodzik - dodatkowo 30 g erytrytolu i 5 tabletek stewii. Zmiksować, aż jajka lekko się napuszą.
3.Następnie dodać jogurt oraz majonez.
4.Do masy jajecznej dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ciasto powinno być bardzo gęste, trochę gęstsze, niż ciasto ucierane na babkę.
5.Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Kruszonką będzie dość “mokra”.
6.Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
7.Na spód wykładamy gęste ciasto jogurtowe z majonezem. Rozprowadzamy po całości za pomocą łyżki.
8.Spód delikatnie posypać budyniem. Wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka- przykryć cały spód (2 małe jabłka).
9.Na wierzch cała kruszonka. Wstawiamy ciasto jogurtowe z miodem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 35-40 minut.
10.Polewa: Do wrzątku dodać kawę i masło migdałowe. Dobrze wymieszać.
11.Dodać erytrytol i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
12.Jeśli masa jest za rzadka to wystarczy dodać odrobinę zagęstnika w postaci gumy ksantanowej/guar albo po prostu odżywki białkowej, mleka w proszku, mąki kokosowej czy chociażby ryżowej, jaglanej.
13.Ciasto jogurtowe z majonezem po upieczeniu dekorujemy polewą.
14.Odstawić do wystudzenia.

Przepis opracowany przez p. Małgosię  z Just Megik

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.