Przepis opracowany przez p. Małgosię z Just Megik

CIASTO jogurtowe z miodem i majonezem: | |
30 g płatków owsianych + 30 g mąki owsianej | |
1 jajko | |
50 g majonezu Kętrzyńskiego klasycznego | |
40 g jogurtu gęstego- może być zwykły albo roślinny | |
30 g masła/oleju | |
40 g mąki kokosowej | |
20 g budyniu waniliowego | |
30 g miodu + słodzik (np. erytrytol i stewia) | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
aromat/ekstrakt waniliowy | |
szczypta soli | |
KRUSZONKA owsiano-budyniowa: | |
20 g budyniu waniliowego (proszek) | |
1 żółtko | |
30 g masła | |
20 g erytrytolu | |
aromat waniliowy | |
POLEWA kawowo-migdałowa | |
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej | |
3 łyżki wrzątku | |
2 łyżki erytrytolu w pudrze | |
20 g masła migdałowego | |
odrobina odżywki białkowej/mleka w proszku/mąki kokosowej albo gumy guar- jeśli masa jest za rzadka |
Ciasto jogurtowe z miodem, majonezem i jabłkami. Do tego zdrowa kruszonka i polewa kawowo-migdałowa.
1. | Masło należy rozpuścić. Jogurt i majonez muszą być w temp. pokojowej. Zmiksować razem. |
2. | Do jajek dodać miód oraz słodzik - dodatkowo 30 g erytrytolu i 5 tabletek stewii. Zmiksować, aż jajka lekko się napuszą. |
3. | Następnie dodać jogurt oraz majonez. |
4. | Do masy jajecznej dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ciasto powinno być bardzo gęste, trochę gęstsze, niż ciasto ucierane na babkę. |
5. | Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Kruszonką będzie dość “mokra”. |
6. | Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. |
7. | Na spód wykładamy gęste ciasto jogurtowe z majonezem. Rozprowadzamy po całości za pomocą łyżki. |
8. | Spód delikatnie posypać budyniem. Wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka- przykryć cały spód (2 małe jabłka). |
9. | Na wierzch cała kruszonka. Wstawiamy ciasto jogurtowe z miodem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 35-40 minut. |
10. | Polewa: Do wrzątku dodać kawę i masło migdałowe. Dobrze wymieszać. |
11. | Dodać erytrytol i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 minut. |
12. | Jeśli masa jest za rzadka to wystarczy dodać odrobinę zagęstnika w postaci gumy ksantanowej/guar albo po prostu odżywki białkowej, mleka w proszku, mąki kokosowej czy chociażby ryżowej, jaglanej. |
13. | Ciasto jogurtowe z majonezem po upieczeniu dekorujemy polewą. |
14. | Odstawić do wystudzenia. |
Zostaw komentarz