Składniki

1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
2 jajka,
1/2 szklanki wody,
7 łyżek oleju,
250 g mascarpone,
1 galaretka truskawkowa,
1 kg truskawek+ cukier ok 1 łyżka do smaku,
3 duże łyżeczki żelatyny,
kilka sztuk mini bezików (do ozdoby).

Wykonanie

1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy.
2.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 30x25 cm.
3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni tak ok. 30-45 min. do suchego patyczka.
4.Truskawki (odkładamy z 4-5 sztuk do dekoracji i do kremu) gotujemy do miękkości z cukrem, blendujemy odstawiamy do wystudzenia.
5.Żelatynę zalewamy zimną wodą do przykrycia. Po 10 min. napęcznienia podgrzewamy chwilę (nie do wrzenia), dodajemy do truskawek. Mieszamy, studzimy.
6.Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy rózgą do jajek. Wylewamy na przestudzone ciasto.
7.Wkładamy do lodówki do stężenia.
8.W tym czasie robimy galaretkę zgodnie instrukcją na opakowaniu producenta (czasem wlewam ciut mniej wrzątku, aby lepiej tężała).
9.Wylewamy na stężały krem, wciskamy pokrojone w kostkę truskawki. Aby uzyskać wyższą warstwę galaretki, możemy użyć 2 opakowań.
10.Dekorujemy truskawkami i bezikami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.