
1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g), | |
2 jajka, | |
1/2 szklanki wody, | |
7 łyżek oleju, | |
250 g mascarpone, | |
1 galaretka truskawkowa, | |
1 kg truskawek+ cukier ok 1 łyżka do smaku, | |
3 duże łyżeczki żelatyny, | |
kilka sztuk mini bezików (do ozdoby). |
1. | Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. |
2. | Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 30x25 cm. |
3. | Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni tak ok. 30-45 min. do suchego patyczka. |
4. | Truskawki (odkładamy z 4-5 sztuk do dekoracji i do kremu) gotujemy do miękkości z cukrem, blendujemy odstawiamy do wystudzenia. |
5. | Żelatynę zalewamy zimną wodą do przykrycia. Po 10 min. napęcznienia podgrzewamy chwilę (nie do wrzenia), dodajemy do truskawek. Mieszamy, studzimy. |
6. | Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy rózgą do jajek. Wylewamy na przestudzone ciasto. |
7. | Wkładamy do lodówki do stężenia. |
8. | W tym czasie robimy galaretkę zgodnie instrukcją na opakowaniu producenta (czasem wlewam ciut mniej wrzątku, aby lepiej tężała). |
9. | Wylewamy na stężały krem, wciskamy pokrojone w kostkę truskawki. Aby uzyskać wyższą warstwę galaretki, możemy użyć 2 opakowań. |
10. | Dekorujemy truskawkami i bezikami. |
Zostaw komentarz