Składniki

Sos mango:
100 g majonezu Kętrzyńskiego Delikatnego
1/2 dojrzałego mango
2-3 łyżeczki musztardy stołowej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
2 szczypty chilli
Burgery:
2 bułki 
400 g mielonej wołowiny 
3 garści sałaty lodowej
ser Brie
rukola
2 łyżki konfitury (żurawina)
2 łyżki prażonych migdałów

Przygotowanie

1.Sos: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki, gęsty sos.
2.Burgery: mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 200 g kotlety (uformowane w szerokie krążki), smażymy 2,5 min z każdej strony na patelni grillowej (lub grill). Pod koniec smażenia na wierzch wykładamy kilka plasterków sera Brie.
3.Bułkę przekrajamy i każdą część smarujemy sosem. Na spód dajemy poszatkowaną sałatę, mięso z serem, konfiturę, prażone migdały i rukolę. Przykrywamy górą bułki.
4.Przekrojone bułki na chwilę przed zrobieniem burgera wrzucamy do nagrzanego piekarnika, aby były ciepłe. 

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną kuchennykodeks

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.