Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną kuchennykodeks

Sos mango: | |
100 g majonezu Kętrzyńskiego Delikatnego | |
1/2 dojrzałego mango | |
2-3 łyżeczki musztardy stołowej | |
1 ząbek czosnku | |
1/2 łyżeczki curry | |
2 szczypty chilli | |
Burgery: | |
2 bułki | |
400 g mielonej wołowiny | |
3 garści sałaty lodowej | |
ser Brie | |
rukola | |
2 łyżki konfitury (żurawina) | |
2 łyżki prażonych migdałów |
1. | Sos: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki, gęsty sos. |
2. | Burgery: mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i dzielimy na 200 g kotlety (uformowane w szerokie krążki), smażymy 2,5 min z każdej strony na patelni grillowej (lub grill). Pod koniec smażenia na wierzch wykładamy kilka plasterków sera Brie. |
3. | Bułkę przekrajamy i każdą część smarujemy sosem. Na spód dajemy poszatkowaną sałatę, mięso z serem, konfiturę, prażone migdały i rukolę. Przykrywamy górą bułki. |
4. | Przekrojone bułki na chwilę przed zrobieniem burgera wrzucamy do nagrzanego piekarnika, aby były ciepłe. |
Zostaw komentarz