Przepis na bajaderki z Piernika Kętrzyńskiego. Ten deser pokochają dzieci i dorośli.

320g upieczonego Piernika Kętrzyńskiego | |
160g masła | |
100g gorzkiej czekolady | |
80g zmielonych migdałów lub orzechów | |
3 łyżki kakao | |
10 łyżek wiśniówki |
Przepis na bajaderki z Piernika Kętrzyńskiego.
1. | Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia |
2. | Upieczony piernik kruszymy, dodajemy ostudzoną masę czekoladową, kakao, orzechy, wiśniówkę. |
3. | Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia się składników. |
4. | Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. |
5. | Kiedy masa zastygnie formujemy kulki wielkości mandarynki i oblewamy polewą lub obtaczamy w ulubionej posypce (kakao, kokos, orzechy, kolorowa posypka) |
Zostaw komentarz