Składniki

¾ szklanki mąki pszennej
3⁄4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
220g majonezu Kętrzyńskiego
2 łyżki kakao
1⁄2 łyżeczki cynamonu
łyżka oleju
łyżka bułki tartej
Przepis na babkę majonezową

Instructions

1.W misce połącz ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
2.W drugiej misce umieść cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka z czterech jajek (białka pozostaw). Ucieraj mikserem na jednolitą jasną masę. W międzyczasie dodaj majonez i dalej miksuj aż wszystko ładnie się połączy.
3.Następnie masę połącz z mąkami. Ciasto będzie dosyć gęste.
4.W kolejnym naczyniu ubij białka na sztywno, następnie delikatnie i dokładnie połącz z ciastem. Masa stanie się mniej gęsta.
5.Odlej około 1⁄4 ciasta i dodaj do niej kakao. Dokładnie wymieszaj.
6.Foremkę do babki natrzyj olejem i posyp bułką tartą. Wlej do niej połowę białej masy, następnie na nią wylej masę z kakao i na końcu na wierzch wyłóż drugą część jasnej masy.
7.Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw ciasto i piecz około 50-60 minut do suchego patyczka. Gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, a środek nadal nie był upieczony, przykryj ciasto folią aluminiową i piecz dalej.
8.Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z foremki. Smacznego!

Przepis na Babkę Majonezową

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.