Ciasto na Babkę cytrynową Kętrzyński (400 g) | |
2 jajka | |
1/2 szklanki wody | |
7 łyżek oleju | |
Dodatkowo: | |
ok. 100-200 g malin | |
1 tabliczka białej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie) | |
odrobina masła + bułka tarta do obsypania blaszki |
Ostatni malinowo-cytrynowy powiew lata w wykonaniu Pani Ani prowadzącej bloga: https://anamarisworld.blogspot.com/
1. | Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ok. 5 min do uzyskania jednolitej konsystencji. |
2. | Małą blaszkę "keksówkę" smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy. |
3. | Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (użyłam termoobiegu). Maliny delikatnie mieszamy z ciastem. Następnie wylewamy ciasto do formy. |
4. | Pieczemy ok. 45 min do urośnięcia, zarumienienia i do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce do ostygnięcia. |
5. | W międzyczasie topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy będzie ciężko się topić możemy dodać 1 płaską łyżeczkę oleju kokosowego. |
6. | Polewa nabierze delikatnego aromatu kokosowego. Na ciasto polewamy polewę. |
Zostaw komentarz