Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.
Babka cytrynowa z malinami i białą czekoladą.

Składniki

Ciasto na Babkę cytrynową Kętrzyński (400 g)
2 jajka
1/2 szklanki wody
7 łyżek oleju
Dodatkowo:
ok. 100-200 g malin
1 tabliczka białej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
odrobina masła + bułka tarta do obsypania blaszki
Ostatni malinowo-cytrynowy powiew lata w wykonaniu Pani Ani prowadzącej bloga: https://anamarisworld.blogspot.com/

Przygotowanie

1.Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ok. 5 min do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Małą blaszkę "keksówkę" smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy.
3.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (użyłam termoobiegu). Maliny delikatnie mieszamy z ciastem. Następnie wylewamy ciasto do formy.
4.Pieczemy ok. 45 min do urośnięcia, zarumienienia i do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce do ostygnięcia.
5.W międzyczasie topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy będzie ciężko się topić możemy dodać 1 płaską łyżeczkę oleju kokosowego.
6.Polewa nabierze delikatnego aromatu kokosowego. Na ciasto polewamy polewę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.