Babka cytrynowa z kremem budyniowym i dżemem
Babka cytrynowa z kremem budyniowym i dżemem

Składniki

- 1/2 szkl. wody
- babka cytrynowa Kętrzyński
- 2 jajka
- 7 łyżek stołowych oleju
MASA BUDYNIOWA:
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1,5 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 kostka miękkiego masła
DODATKOWO:
- dżem wiśniowy
- bakalie

Przygotowanie

1.CIASTO ( babka cytrynowa) robimy wg przepisu z opakowania, pieczemy w okrągłej blaszce o średnicy 24cm. w temp 180 stopni C ok 45min.
2.MASA BUDYNIOWA Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Kiedy wystygnie ucieramy go z masłem na gładki krem.
3.WYKONANIE Ciasto po ostygnięciu kroimy na pół i przekładamy 3/4 masą budyniową, 1/4 masy pokrywamy wierzch ciasta a na to nakładamy dżem wiśniowy, posypujemy bakaliami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.