Składniki

1 opakowanie Piernika Kętrzyńskiego
2 pomarańcze
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczową
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30 %
Pani Milena prowadząca bloga Smakowało.Mi proponuje alternatywę dla zwykłych pierników, czy piernika. Takie małe słodkie co nieco, akurat do zjedzenia na kilka kęsów. Pyszne babeczki piernikowe z obłędnym kremem na bazie karmelizowanych pomarańczy z cynamonem!

Przygotowanie

1.Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozlewamy do foremek na muffinki.
2. Pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni. Z takiej ilości wyjdzie nam ok 15 babeczek.
3. Po ostudzeniu z każdej babeczki odcinamy górę i delikatnie wydrążamy część ciasta, tak żeby zrobić miejsce na krem.
4.Pomarańcze obieramy ze skórki i filetujemy, pozbywamy się praktycznie wszystkich białych skórek.
5.Kroimy pomarańcze na mniejsze kawałki. WRZUCAMY je na patelnię oraz dodajemy miód i cukier.
6.Smażymy ok 10-15 minut, aż zaczną zmieniać kolor, a płyn będzie robił się gesty. Studzimy.
7.Mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywną masę.
8.Dodajemy powoli nasze pomarańcze, delikatnie mieszając łyżką.
9.Takim kremem napełniamy nasze babeczki za pomocą szprycy. Każdą babeczek przykrywamy odciętym „daszkiem”. Można posypać skórką z pomarańczy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.