
1 opakowanie Piernika Kętrzyńskiego | |
2 pomarańcze | |
1 łyżka miodu | |
1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczową | |
250 g serka mascarpone | |
100 ml śmietanki 30 % |
Pani Milena prowadząca bloga Smakowało.Mi proponuje alternatywę dla zwykłych pierników, czy piernika. Takie małe słodkie co nieco, akurat do zjedzenia na kilka kęsów. Pyszne babeczki piernikowe z obłędnym kremem na bazie karmelizowanych pomarańczy z cynamonem!
1. | Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozlewamy do foremek na muffinki. |
2. | Pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni. Z takiej ilości wyjdzie nam ok 15 babeczek. |
3. | Po ostudzeniu z każdej babeczki odcinamy górę i delikatnie wydrążamy część ciasta, tak żeby zrobić miejsce na krem. |
4. | Pomarańcze obieramy ze skórki i filetujemy, pozbywamy się praktycznie wszystkich białych skórek. |
5. | Kroimy pomarańcze na mniejsze kawałki. WRZUCAMY je na patelnię oraz dodajemy miód i cukier. |
6. | Smażymy ok 10-15 minut, aż zaczną zmieniać kolor, a płyn będzie robił się gesty. Studzimy. |
7. | Mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywną masę. |
8. | Dodajemy powoli nasze pomarańcze, delikatnie mieszając łyżką. |
9. | Takim kremem napełniamy nasze babeczki za pomocą szprycy. Każdą babeczek przykrywamy odciętym „daszkiem”. Można posypać skórką z pomarańczy. |
Zostaw komentarz