Składniki

1 opakowanie babki o smaku cytrynowym Kętrzyński
2 całe jaja
½ szklanki wody
7 łyżek stołowych oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka kurkumy
Sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
1 szklanka wody
Dodatkowo: perełki cukrowe i świeży rozmaryn do dekoracji
Mini babeczki cytrynowe z lukrową polewą zrobisz naprawdę szybko. Zaskoczą Cię smakiem i prostotą wykonania.

Przygotowanie

1.Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę, sok z cytryny, kurkumę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
2.Masę przełożyć do malutkich foremek imitujących dużą babkę.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut na rumiano. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk miniaturowych babeczek.
4.Lukier: Przesiany przez sito cukier puder wsypać do miski. Dodać syrop malinowy i rozetrzeć go dokładnie z cukrem.
5.Dodać wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
6.Gotowym lukrem udekorować babeczki i posypać białymi perełkami. Poukładać gałązki rozmarynu.

Mini babeczki to elegancki deser, który można zaserwować nie tylko od święta. Dzięki koncentratowi ciasta zrobisz je szybciej, niż Ci się wydaje. Wypróbuj ten prosty i jednocześnie niebanalny przepis stworzony przez Sajkofankę Smaku  

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.