Mini babeczki to elegancki deser, który można zaserwować nie tylko od święta. Dzięki koncentratowi ciasta zrobisz je szybciej, niż Ci się wydaje. Wypróbuj ten prosty i jednocześnie niebanalny przepis stworzony przez Sajkofankę Smaku

1 opakowanie babki o smaku cytrynowym Kętrzyński | |
2 całe jaja | |
½ szklanki wody | |
7 łyżek stołowych oleju rzepakowego | |
1 płaska łyżeczka kurkumy | |
Sok z połowy cytryny | |
1 szklanka cukru pudru | |
2-3 łyżki gęstego syropu malinowego | |
1 szklanka wody | |
Dodatkowo: perełki cukrowe i świeży rozmaryn do dekoracji |
Mini babeczki cytrynowe z lukrową polewą zrobisz naprawdę szybko. Zaskoczą Cię smakiem i prostotą wykonania.
1. | Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę, sok z cytryny, kurkumę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. |
2. | Masę przełożyć do malutkich foremek imitujących dużą babkę. |
3. | Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut na rumiano. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk miniaturowych babeczek. |
4. | Lukier: Przesiany przez sito cukier puder wsypać do miski. Dodać syrop malinowy i rozetrzeć go dokładnie z cukrem. |
5. | Dodać wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. |
6. | Gotowym lukrem udekorować babeczki i posypać białymi perełkami. Poukładać gałązki rozmarynu. |
Zostaw komentarz