Wyróżnienie dla firmy MAJONEZY Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa w Kętrzynie!
Znak jakości produktu „Doceń polskie” a także tytuł TOP PRODUKT przypadł dwóm propozycjom z oferty tego producenta. Prestiżowe laury przyznane zostały w trakcie XXXIII certyfikacji żywności, która odbyła się 31 lipca br. w Sosnowcu. Organizowane przez Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” atestacje żywności odbywają się cztery razy w roku. Honorowy patronat nad oceną żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Majonezy z godłem jakości programu „Doceń polskie”

Za nami trzecia z czterech zaplanowanych na ten rok ocen żywności organizowanych w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie miało miejsce 31 lipca br. w Sosnowcu. Obradom grona specjalistów przewodniczy Mistrz Kuchni, Mirek Drewniak. Poza nim, w jury zasiadają osoby zawodowo związane z branżą spożywczą.
Tym razem Loża Ekspertów, w której zasiadają specjaliści decydujący o przyznaniu znaków promocyjnych, przyjrzała się 90 produktom z oferty 47 firm z całego kraju.

Jednym z laureatów audytu jest firma MAJONEZY Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa w Kętrzynie. Certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” nagrodzono majonez stołowy kętrzyński oraz majonez kętrzyński o smaku smażonej cebulki. Co ważne, propozycje otrzymały także zaszczytne tytuły TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla artykułów z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Warunkiem uzyskania godła jest zdobycie minimum 7,5 pkt. Każdy artykuł jest sprawdzany indywidualnie przez wszystkich członków Loży Ekspertów. Znak programu podkreśla nie tylko polskie pochodzenie żywności, ale oznacza przy tym, że sygnowane nim wyroby zostały pozytywnie ocenione przez specjalistów z branży spożywczej.

Warto podkreślić, że wspomniane specjały tego producenta zostały nagrodzone po raz kolejny.
Godła promocyjne są przyznawane na 24 miesiące. Po tym czasie producent może zgłosić nagrodzony artykuł do kolejnej oceny, jeśli powtórnie otrzyma określoną regulaminem liczbę punktów, wytwórca przez kolejne 2 lata może posługiwać się znakiem jakości „Doceń polskie”.

Program „Doceń polskie” ma ogólnopolski charakter: do atestacji przystępują producenci z całego kraju, oferujący produkty spożywcze różnego typu: od nabiału i pieczywa, przez mięsa, słodycze, napoje, dania gotowe, mrożonki, półprodukty, na wyrobach marki własnej kończąc.
Warto odnotować, że lipcowy audyt był trzydziestym trzecim w historii programu „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność oraz jej producentów jest realizowane od 2011 roku.

[/cm

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.